05. 07. 2012 Nazaj na arhiv

Prva generacija zaključila intenzivni mentorski program

Prva generacija MBA mentorskega programa Go:Global Slovenia, ki ga organizirajo Tehnološki park Ljubljana, Tovarna podjemov in RC IKT, je uspešno zaključila usposabljanje. 11 sodelujočih startup podjetij  se je pet tednov intenzivno usposabljalo s petimi uglednimi mentorji.  Na podlagi praktičnih nalog in merjenjem uspeha so na zaključnem dogodku predstavili povzetke pridobljenega znanja ter načine implementacije sprememb v poslovanje svojih podjetij.

V praktičnem podjetniškem MBA modulu je sodelovalo enajst startup podjetij in sicer: Absolute read d.o.o., Anigmoteh d.o.o., Evoro d.o.o., HME d.o.o., Jafral d.o.o., Ledcom d.o.o., Simbilab d.o.o., Tribar d.o.o., VideoBiz d.o.o., Vorteks d.o.o. in Weber Marine d.o.o.

Program pokriva vsa ključna področja podjetništva, kar pa je še bolj bistveno, narejen je tako, da podjetnik v sklopu programa dela povsem na praktičnem nivoju, pri čemer pridobljeno znanje takoj implementira v poslovanje. Namen programa je podjetjem pomagati pri preskoku od garažnega v profesionalno organizirano podjetje” je povedal vodja programa Blaž Kos iz Tehnološkega parka Ljubljana in RC IKT.

Udeleženci mentorskega programa so bili nad intenzivnim usposabljanjem zelo zadovoljni, saj je bila povprečna ocena mentorjev kar 4,8 na lestvici od 0 do 5. Eden izmed udeležencev je svojo izkušnjo v mentorskem programu Go:Global opisal: »Mentorski program je koristen za vse, ki se prvič podajajo na trg s svojim strartup podjetjem. Predavatelji so izkazali iskren interes za napredek udeležencev in za probleme/izzive s katerimi se srečujejo v podjetjih. Program ponuja priložnost za stik s podjetniki, tako izkušenimi, kot takimi, ki so le nekaj korakov pred vami«.

Praktično orientiran mentorski program za hitro rast zajema:

  • 5 mentorjev: Kristjan Pečanac, Aleš Špetič, Robert Rolih Barbara Vtič Vraničar in Jugoslav Petkovič, ki z izbranimi startup podjetji intenzivno delajo na organiziranih srečanjih, vsak mentor je strokovnjak za določeno poslovno funkcijo.
  • 5 tednov intenzivnega dela s praktičnimi nalogami in merjenjem uspeha.
  • 5 vsebinskih sklopov in sicer: Vizionarstvo in tehnologija, organizacija podjetja in procesov,  marketing in prodaja, podjetniške finance in viri financiranjater vstop na tuje trge. Vsak modul so kot gosti obiskali tudi izkušeni podjetniki, ki so še dodatno dopolnili pestrost programa in podjetnikom predstavili svoje lastne izkušnje.

Mentorski program je bil dopolnjen še z 1:1 srečanji

Organizatorji projekta Go:Global Slovenija, so organizirali dve t.i. 1:1 srečanji z namenom, da priznani strokovnjaki in mentorji pomagajo start-upom rešiti specifične težave.  Gre za specializirane dogodke, kjer se vsaka podjetniška ekipa sreča z izbranimi mentorji (strokovnjaki) in je deležna individualnega svetovanja z različnih področij. V projektu je sodelovalo več kot 150 priznanih strokovnjakov in več kot 25 podjetnikov, ki se na svoji poti srečujejo z različnimi izzivi in potrebujejo nasvete izkušenih mentorjev.

Srečanja posamezne podjetniške skupine in mentorja so časovno omejena. Na 1:1 srečanjih se običajno izvede 4 serije 30 minutnega mentoriranja. Vsak podjetnik se tako sreča s štirimi mentorji, za katere je izrazil željo, da bi se z njimi srečal, ali so mu bili dodeljeni. S pripravo matrike je bilo poskrbljeno, da so v vsaki seriji mreženja spoznali čim več mentorjev z različnih področij.

1:1 mentorji so specialisti s povsem različnih poslovnih področij, kot so spletni marketing, finance, pridobivanje razpisov, poslovanje v tujih državah, računovodstvo ipd., in podjetnikom pomagajo pri reševanju specifičnih poslovnih izzivov.